MZ-Tapaamisajot Möhkössä 2005

ENEMMÄN KUIN
MOOTTORIPYÖRÄ:

Suomen MZ-ajajien kohtaaminen Möhkössä
17.-19.6.2005

Juuri näillä laitteilla luotiin MZ-brändin hohto. Menestyksekäs kilpailutoiminta siivitti merkin maailmankuuluisuuteen. Mitsin tehtaalla paloivat valot läpi yön, kun kilpailuosaston insinöörit paneutuivat kaksitahtimoottorin kehittämiseen yrittäen niukoilla taloudellisilla resursseilla tehdä ihmeitä – ja siinä he onnistuivat.

”Kun joukkueemme palasi kotiin Six Daysista Trophyn ja Hopevaasin kanssa, tämä maskotti elefantti seisoi portilla. Pihalla, tiukasti ahtautuneina, päät yhteen osuen, odottivat MZ-tehtaan työntekijät, oppipojat, teknikot, työtoverit suunnitteluosastolta, hallinnosta ja ruokalasta sekä lapset esikouluista ja lastentarhoista.”

175gs1

MZ edustaa brandina jotain aivan muuta kuin muut. Sillä on kertomus kerrottavaan – ajasta rautaesiripun takana. Sielläkin ihmiset halusivat tuntea hetken vapauden, tuntea tuulen ja vauhdin. Moottoripyörä oli arkinen ajoneuvo, mutta salaa ihmiset kaipasivat seikkailua ja matkoja maihin, joihin ei voinut päästä. Aktiiviset matkamotoristit saattoivat päästä Unkariin Pannoniaralliin edustamaan maataan ja kerhojaan. Siellä he tapasivat muita eurooppalaisia ja näkivät moottoripyöriä, joita olivat nähneet ehkä salaa DDR:äään tuoduissa Das Motorad lehdissä. Mutta päättäjien mielestä MZ oli juuri sitä, mitä heidän kansakunta halusi.

Etsimme Möhkössä vanhoja aikoja, hetkiä menneiltä ajoilta. Pysähdyimme kuvausta varten maitolaiturille, seurassamme puolalainen motoristi nyt jo vapaasta maasta.

laiturilla

Yksi tapa mitata brandin arvoa on laskea, kuinka moni asiakas on tatuoinut merkin ihoonsa. Harley-Davidson on tässä maailman johtaja. MZ-ajajat ovat tatuoineet merkin mieleensä, se on ajatuksissa ja teoissa, matkalla maailman teillä. Se ei ole ulkokultainen vaan mielen malli, osa elämää ja ajatuksia, tapa katsoa maailmaa uteliaan avoimin mielin, yhtenä osana aikaa.

armymiehetpukee

Laadussa ei ole kysymys tekniikoista tai työkaluista. Se on filosofia, näkemys siitä kuinka tuote valmistetaan alusta loppuun saakka. Laadun tekevät ihmiset. Heille tulee antaa vapaus paneutua työhönsä ja kokeilla erilaisia työtapoja. Näin laadukkaiden moottoripyörien tekeminen näin edulliseen hintaan ei enää ole mahdollista. MZ-moottoripyörät tehtiin lopulta lähes käsityönä, koska koneet olivat kuluneet ja tuotantotekniikka vanhaa. Mutta ihmisillä oli jäljellä kunniansa, tahto tehdä hyviä tuotteita. Siksi viimeinenkin laakeri sovitettiin pesäänsä huolella ja rakkaudella. Ja pyörät rakennettiin todelliseen tarpeeseen, tässä tapauksessa kansanarmeijan kulkimiksi.

army1

Brändi on enemmän kuin logo tankin kyljessä. Se on lupaus asiakkaalle, merkki yrityksen edustamista arvoista. Yksinkertaisuus, kestävyys ja kohtuullinen suorituskyky – kaikki samassa paketissa. Lähes kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus ryhtyä motoristiksi. Näitäkin MZ TS 125 mallisia pyöriä on edelleen kaupan käytettynä – hinta vaihtelee 600-1000 euron välillä. Yksinkertainen selkeä viesti pitäisi myydä hyvin, mitä sitä kuorruttamaan ylimääräisellä kromilla, suorituskyvyllä tai kuutiomahtailulla. Osta MZ ja ryhdy oman elämäsi sankariksi.

munhyvaoikee

”Älkää unohtako, että jokainen voima-ajoneuvo edustaa arvokasta kansan omaisuutta, jonka mahdollisimman pitkäaikainen säilyttäminen ja kunnossa pitäminen ei tuo vain henkilökohtaista etua,vaan on myös kansallinen velvollisuus!”

Monet MZ-ajat kokevat brändin sanoman tärkeänä osana elämäänsä. Yli 100 mitsin omistajaa kuuluu omaan kerhoomme Suomen MZ-ajajiin. Jäsenet saavat postitse oman kerholehden ja voivat osallistua vuotuisiin tapahtumiin: kesäkuussa viikkoa ennen juhannusta järjestetään Tapaamisajot ja syyskuun lopulla Myrskylyhty-kokoontuminen. Tapaamisiin osallistuu kymmeniä ajajia eri puolilta Suomea. Yhteisen merkin ympärille on siis pystytty luomaan vuorovaikutusympäristöjä, joissa ajajat voivat kohdata samanhenkisiä ystäviään ja olla osa   MZ-ideologiaa. On tärkeää, että toimintaa voidaan tukea monenlaisilla palveluilla. Meillä on muutamia todella hyviä varaosien ja tarvikkeiden kauppiaita. Löytyy myös paitojen toimittaja ja osia vaihdetaan sekä kaupataan myös harrastajien välillä. Kokonaiskonsepti toimii!

vihreaetz

Ja tässä alkuperäinen vihreä MZ ETZ 250. Pitkä matka on kuljettu toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta, jolloin tehdas aloitti lähes tyhjästä.

”Saimme kokoon joukon työtovereita, jotka noituivat ja sadattelivat, kun kaivelivat työkoneita kaikissa lähikaupungeissa rikottujen tehtaiden raunioista. Irrotimme koneita betoniperustuksista rautakangilla ja hakuilla. Purimme ne osiksi raskailla ruuvimeisseleillä……”

”Kun kuljimme tehdassalien lävitse, hän näytti tänne ja tuonne, aivan kuin tyhjän hallin halki liukuisi asennushihna, ja kuvaili minulle kaikissa väreissä säkenöiviä moottoripyöriä, joita hän halusi valmistaa, keveitä ja painavia, mustia, valkoisia, punaisia, keltaisia, vihreitä….”
Haave on toteutunu Pena Wikströmin Mitsissä: TS 250 on alkuperäinen tyypityspyörä ja väriltään keltainen!

penajakeltainen

”Tämä tapahtui varhaisena aamuna lämpimän kesäyön jälkeen. Halusin ajaa pitkän matkan peltojen halki ja vuorten yli, kivuta mutkaisia teitä ylös ja laskea alas. Tahdoin nauttia kaikesta kunnolla: ajoviimasta, täyteläisestä metsäilmasta, tuoreiden kynnettyjen peltojen kylläisestä hajusta, auringosta, joka nousi vuorien takaa.”

rivissa21

”Niin nousin kello neljältä ja lähdin matkaan kohti nousevaa päivää. Peltojen yllä leijui aamusumu. Ajoin aurinko edessäni, tiet tyhjinä, vain minua varten. Kylissä viljelijät valjastivat hevosiaan. Koko maailma oli niin kaunis, että huusin hyvää huomenen jokaiselle, jonka sivuutin tiellä. Ajoin vuoriston harjanteelle asti ja sitten alas jyrkkiä katuja.”

rt

”Hän ajaa MZillä. Joka iltapäivä, tuskin ehdittyään työstä kotiin, hän istuu pyöränsä selkään, kumartuu askaroimaan sen kanssa, alta ja päältä, ulkoa ja sisältä, puhdistusreivulla ja pesusienellä, vesiletkulla ja kuivauskankaalla, herättää joka kohdan henkiin, kiristää pultit ja mutterit, ruiskauttaa öljyä, ettei mikään ruostu, kokeilee valot ja äänimerkin, ja sitten hän asettaa kypärän päähän, polkaisee käynnistintä, heilauttaa itsensä satulaan, antaa moottorin ulvahtaa, kiertää koeajolenkin – ja alkaa alusta, pesusieni, kuivauskangas, ruuvimeisseli.”

jako2

Tällainen oli kuvatarinamme MZ-Ajajien vuotuisesta tapaamisajosta. Kiitos kun viihdyit seurassamme näin kauan. Jos Sinulla ei vielä ole omaa Mitsiä, hanki sellainen ensi tilassa. Joskus niitä joutuu vähän  ”säätämään”, mutta enimmäkseen ne menevät todella vauhdikkaasti eteenpäin.

Nämä sivut laati Timo Lehtonen (kuvassa vasemmalla) ja Olli Lehtonen toimi myös valokuvaajana

(Tekstilainaukset ovat Helga ja Hansgeorg Meyerin kirjasta MZ kertomuksia, suomentanut Keijo Virtanen Jyväskylässä 1991)

Yksi kommentti artikkeliin ”MZ-Tapaamisajot Möhkössä 2005

  1. Päivitysilmoitus: MZ-Riders Meeting in Finland 2005 « MZ-AJAJAT / MZ-RIDERS OF FINLAND

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s