JUHLAT ON PÄÄTTYNEET!

4718566078_bb210ce7fb_zOlihan se odotettavissa, että tämä moottoripyöräilyyn liittyvä hype jossain vaiheessa päättyy. Kohta teillä liikkuvat vain ne, jotka ymmärtävät touhun ytimen, moottoripyörällä ajamisen syvemmän olemuksen.

 KÄYTETTYJEN MOOTTORIPYÖRIEN HINNAT ROMAHTIVAT (YLE UUTISET 4.7.2012)

”Moottoripyöristä käyvät kaupaksi tällä hetkellä enää käytetyt. Moottoripyöräilytrendi on tältä erää ohi. Alan mukaan viime vuosikymmenen lopulla uusia pyöriä ostettiin liiankin herkästi. Nyt ne lähtevät halvalla. Uusien pyörien myynnin huippuvuosi oli 2007. Silloin rekisteröitiin 12 000 moottoripyörää. Viime vuosien uutena myytyjen lisäksi vaihtopyörämarkkinoilla pyörivät tällä hetkellä tuhannet ulkomaan tuontipyörät. Koko Euroopan hintataso on laskenut. Se näkyy myös meillä. Moottoripyöräliikkeillä on tukalat oltavat. Myyntikausi on tältä vuodelta ohi, eikä kauppa käynyt.

– Suuri muutos tässä taantumassa on, että rahoituskysyntä on selvästi vähentynyt eli rahattomat eivät osta. Viisi vuotta sitten rahoituksia tehtiin paljon enemmän, sanoo MP-Kauppiaat ry:n puheenjohtaja Niko Kantola.

Käytetyt käyvät kaupaksi ennen kaikkea netin myyntipalstoilla. Rahoitusyhtiöt ovat löytäneet tiensä yksityismyyjien kumppaneiksi ja tarjoavat rahoitusta nykyään myös yksityisesti myytäviin pyöriin. Vielä viisi vuotta sitten rahoituksen sai vain liikkeessä.”

Toimittaja Marcus Ziemann Yle Uutisista veikkaa, että nyt on huippu saavutettu!

Pyörä menossa pois muodista

”Käytettyjen pyörien myynti onkin siirtynyt yksityismyyjille. Useiden käytettyjen pyörämallien toteutuneet myyntihinnat ovat pudonneet vuodessa viidenneksen, hurjimmillaan jopa neljänneksen. Tarkkaa kuvaa ei käytetyistä edes ole saatavissa.

– Ala on aika maassa uusien pyörien osalta ja paljon on mietitty, mitä nyt pitäisi tehdä. Nyt tähän aikaan vuodesta on jo kaikki temput tehty. Ei alalla kuitenkaan ole luovutettu. Tiedämme, että tällaista tämä on, kauppiaiden puheenjohtaja Kantola sanoo.

Moottoripyöräkauppiaiden mukaan yleisten talousnäkymien lisäksi moottoripyöräilyn suosioon on vaikuttamassa myös ajajien ikä. 39-vuotiaat ja tätä vanhemmat ovat saaneet ajokortin aikoinaan auton ajokortin kylkiäisenä. Juuri nuoremmat eivät tällä hetkellä moottoripyöriä ostakaan.”

Uutuusmalli säilyttää parhaiten arvonsa

Uusien pyörien nihkeän myynnin vuoksi on muutaman vuoden kuluttua vuosimallin 2012 vaihtopyöriä tarjolla niukasti. Kauppiaiden mukaan nyt kannattaa pyöristä ostaa sellainen, jonka malli on uutuus. Sillä varmistaa, että pyörä on mahdollisesti haluttava myös muutaman ajokauden jälkeen. Uutuusmallien kysyntä onkin tänä vuonna ollut melko hyvää. Edullinen, muutaman vuoden markkinoilla ollut peruspyörä ei sen sijaan tällä hetkellä mene kaupaksi ollenkaan. Huonoin yhdistelmä kaikkien kannalta näyttäisi olevan melko tuoreen pyörän vaihtaminen liikkeessä uuteen. Uudet pyörät ovat kauppiaille verovapaita rekisteröintiin saakka. Pienellä välirahalla kauppias ei tienaa mitään, vaan raha seisoo kaupan lattialla. Hyvityshinnat ovat sen mukaiset.

– Itse en suostu sanomaan, etteikö moottoripyöräily olisi enää trendikästä, mutta jotain siitä nyt puuttuu. Maailman taloustilanne ei ole se isoin tekijä, toteaa MP-Kauppiaat ry:n puheenjohtaja Niko Kantola.”

Mitähän siitä moottoripyöräilystä oikein nyt  puuttuu? Maanteitä riittää, tuuli puhalta, aurinko paistaa välillä, välillä sataa kaatamalla. Maisevat ovat vaihtelevat ja paljon maita ja seutuja on vielä näkemättä. Moottoripyörien tekniikka on edelleenkin täynnä mielenkiintoisia haasteita, aina on jotain korjattavaa tai rakenneltavaa. ELI EI SIITÄ MITÄÄN PUUTU! Se on vain nyt niin, että paperimotoristit liukenevat trendiin, jäljelle jäävät vain ne,  jotka ovat rautaa!

Ja rautakin ruostuu.

Timo Lehtonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s