Kuvan Moottoripalvelu konkurssiin – helteisen kesän surullinen päätös

mp_ok_3
Se ensimmäinen: Solifer 4-speed vuosimallia 1972. Ostettu uutena
Kuvan Moottoripalvelusta.

Tuo oli suru-uutinen, harmillinen tapahtuma ja realiteettien repäisy, sillä uskomattoman monen Keski-Suomalaisen motoristin elämään on liittynyt Kuvan Moottoripalvelu. 60-luvulla kellarimyymälässä Tellervonkadulla alkanut pitkän linjan mopo-ja moottoripyöräkauppa herättää edelleenkin sukupolvemme ja vähän nuorempienkin mielissä voimakkaita tunteita ja muistoja. Se oli näin jälkeenpäin ajatellen legendaarinen paikka ja siellä syntyi myös paikallisia legendoja.

MP_ok_1
Se toinen: Yamaha AS3 125 vuosimallia 1973. Ostettu Kuvan
Moottoripalvelusta uutena. Hinta 2750 mk

Kuvan Matti ja Rita tekivät pitkää päivää ja saivat elää varsin mielenkiintoiset yrittäjävuodet. Kukapa ei muistaisi aikaa, jolloin tämä moottoripyörähomma lähti oikeasti lentoon. 60-luvun usvainen auringonnousu muuttui 70-luvulle tultaessa oikeaksi päivänpaisteeksi, kunnes raippavero nosti pyörien hinnat pilviin ja energiakriisi sai ajatuksemme siirtymään hetkeksi muuhun kuin moottoripyöriin. Voi kuinka ahdas tuo Kuvan piha olikaan. Sieltä oli jännittävä lähteä ajamaan upo-uudella Mitsillä kohti kotia vuonna 1976. Yritin tuona keväänä ostaa Matilta käytettyä Suzuki GT 550:stä, mutta ei peijooni myynyt:

”Älä sitä osta, osta MZ. Käytiin Ritan kanssa heittämässä Lapinreissu ja Rita ajoi koko matkan kakspuolikkaalla Mitsillä. On kuule hyvä peli ja kulkee ihan riittävästi, eikä maksa kuin 4800 markkaa, halvempi kuin tuo Suzuki.”

Niin sanaili Matti ja kaupat syntyivät. Kaksi vuotta myöhemmin ostin pyörään sivuvaunun, jonka Matti irroitti jostain ajamattomasta yhdistelmästä. Tämän yhdistelmä meinasi minulta karata liikkeen seinään, mutta jollain kumman konstilla sain tilanteen hallintaan.

Kuten Monosen Timppakin on monessa yhteydessä sanonut ja kirjoittanutkin Kuvan Moottoripalvelu oli varsinainen unelmatehdas. Kun ei ollut nettiä piti pyöriä käydä ihailemassa paikan päällä niin myymälässä kuin pihallakin. Ville (Mantojärvi?) hoiteli varaosien myynnin ihan omalla tavallaan…..kolmas legenda.

mp_ok_2
Se kolmas: MZ TS 250 vuosimalli 1976. Ostettu uutena 
Kuvan Moottoripalvelusta

Kummallisia vuosikymmeniä. 80-luvulla Kuva muutti tien toiselle puolelle isoihin tiloihin, olin avajaisissa. 90-luvulla muuttivat Kuokkalaan, vaikea lamavuosikymmen, vasta uusi vuosituhat toi valoa ja sai isot ikäluokat nousemaan pyörien selkään. Mutta eihän mikään ole pysyvää, varsinkaan vähittäiskaupassa. Markkinat olivat epävakaat, ostajat tulivat ja menivät, kyselivät ja ostivat netistä.

Sukupolvenvaihdos on aina vaativa vaihe yrityselämässä. Kolmannen polven kauppiaana tiedän, että uusi sukupolvi ei aina saa kontolleen kultamunia munivia kanoja. Vanhassa, perinteisessä liikeideassa on hohtonsa, mutta sen vangiksi jää varsin helposti. Asiakkaat haluavat, että kaikki palvelut säilyvät entisellään, että liike on auki ja kaikki valmiina, jos tarvetta tulee. Kaikki haluaisivat säilyttää  ”kivijalkamyymälät” ja kannattavat kyläkauppoja, enimmäkseen kuitenkin puheissaan kuin teoissaan. Timo Kuva sai varmasti kokea  ”mielenkiintoisia”  ylä- ja alamäkiä, moottoripyöräkaupan turbulenssia sekä asiakkaiden ailahtelevia mielitekoja. Kuihtuva Keski-Suomi ei ole kauppiaan paratiisi. Voin kuvitella, kuinka monta unetonta yötä on tarvittu, ennen kuin konkurssihakemus on jätetty. Moottoripyöräkauppa on itse asiassa ikävä toimiala. Se on asiakkaalle unelmatehdas, kauppiaalle kaikkea muuta.

Kiitos ja kumarrus! Kuvan porukka kirjoitti moottoripyöräkaupan historiaa, synnytti monia iloisia tarinoita ja teki monen motoristin haaveista totta. Se kirja oli siinä, annamme sille arvoa ja muistelemme suurella iloilla ja kunnioituksella. Jotenkin kuitenkin tuntuu, ja niin pitääkin olla, että uutta Kuvan Kirjaa on alettu jo kirjoittamaan. Kellarimyymälätilaa on vapaana.

Timo Lehtonen

mp_ok_6
Se neljäs: MZ TS 250 sivuvaunulla. Kuvassa vaimoni Arja ja hänen
MZ TS 250/1.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s