ZEN JA MZ-SIVUVAUNU PYÖRÄLLÄ AJAMINEN

On myöhäissyksyn viikonloppu vuonna 1981 ja olemme päättäneet porukalla kokoontua muistelemaan menneen kesän yhteistä matkaa Unkariin, jossa meidän pieni joukkomme osallistui silloisen Itäblogin suurimpaan kokoontumisajoon Pannoniaralliin, “Pannonia Találkozó 1982”. Yhteensä meitä taisi olla kahdeksan hullua ja seikkailumielistä nuorta aikuista. Tuosta matkasta kirjoitin silloiseen MP-lehteen jutun, jonka voit lukea täältä:
Pannonia-rally in Hungary 1981

Sain jutustani siihen aikaan melko suurelta tuntuvan palkkion. Tuo kuva avaa jo tuolloin kannattamamme “vaihtoehtoisen ja protestimielisen” moottoripyöräilyaatteen luonnetta. Silloisella tyttöystävälläni Arjalla on isoisäni vanha 50-luvun turkki päällään. Vaikka hän matkustaa poikkeuksellisesti sivuvaunussa (ajoi siihen aikaan jo omalla pyörällä), joka antaa matkustajalle kohtalaisen hyvän suojan syyssäätä vastaan, on pukeuduttava mahdollisimman lämpimästi.

belstaff-summer-3Itselläni on vuorellinen Belstaffin nailonpuku, jonka antama suoja onnettomuustilanteessa on varsin kyseenalainen. Silti se on perinteistä nahkapukua paljon lämpimämpi ja pitää myös jonkin verran sadetta.

Ajoneuvomme on varovasti sanoen hieman erikoinen. Itäsaksalainen 250 kuutioinen ja 21 hevosvoimainen MZ on saanut vierelleen samanmerkkisen 70 kiloa painavan sivuvaunun, jonka etukuomun voi avata sisäänastumisen helpottamiseksi (avattu kuvassa). Vaunussa on tilaa yhdelle matkustajalle ja hänen takanaan sijaitsee pieni kannellinen tavaratila. Yhdistelmän matkanopeus on vaatimattomat 60–75km/h.

Kuvan ottamisen jälkeen matka kohti Vaasaa alkaa. Illan muistelot ja kohtalaisen runsas Egri Bikavérin ja Pálinkan nauttiminen jyskyttävät päässä ja kierrättää mahaa. Silti ajaessa tuntuu voimautumista: uudet ystävät, yhteinen harrastus ja aate. Hienoa.

Kilometrit taittuvat hitaasti ja kuolemaa tehden. Ajaessa painun zen-tilaan ja tyttöystävä torkkuu sivuvaunussa; integraalikypärä peittää onnellisen hymyn, niin ainakin luulen. Kun saavumme 250 kilometrin ja kuuden tunnin ajon jälkeen Vaasaan opiskelijakämpän eteen on jo pimeää ja pakkasta. Olemme onnellisia.

Järjestämme MZ-tapaamisajot Keuruulla kesäkuussa 2017. Tule mukaan 2-tahtisten tunnelmaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s